2025 1. dönem geçici vergi ödemesi ne zaman? Geçici vergi nasıl hesaplanır, oranı ne kadar?

2025 1. Dönem Geçici Vergi Ödeme Tarihi ve Hesaplama Oranı

Geçici vergi, gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri tarafından üçer aylık dönemler halinde ödenir. Bu vergi türü, kazançlar üzerinden hesaplanır ve farklı oranlarda uygulanır.

Geçici Vergi

Geçici Vergi Nedir?

Geçici ya da peşin vergi, gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerini ilgilendirir. Mükellefler, yıl sonunda toplu ödeme yapmak yerine kâr-zarar hesaplamaları doğrultusunda vergilerini üçer aylık dönemler halinde öderler.

Geçici Vergi Oranı Ne Kadar?

Geçici vergi oranı, gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri için farklılık gösterir. Gelir vergisi mükellefleri için oran %15, kurumlar vergisi mükellefleri için ise %25’tir.

Geçici Vergi Ödeme Takvimi

2025 yılı geçici vergi, her biri üçer aylık dört dönem halinde beyan edilip ödenir. Beyannameler, ilgili dönemin sona erdiği ayı takip eden ikinci ayın 17. günü akşamına kadar verilerek ödeme yapılır. Ödeme takvimi şu şekildedir:

  • 1. Dönem (Ocak–Şubat–Mart): 17 Mayıs 2025
  • 2. Dönem (Nisan–Mayıs–Haziran): 17 Ağustos 2025
  • 3. Dönem (Temmuz–Ağustos–Eylül): 17 Kasım 2025
  • 4. Dönem (Ekim–Kasım–Aralık): 17 Şubat 2026

Dolayısıyla, 1. dönem geçici vergi yükümlülüğü bulunan gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin, beyannamelerini en geç 17 Mayıs 2025 tarihine kadar vererek ödemelerini tamamlamaları gerekmektedir.

Related Posts

Borsa günü nasıl tamamladı? En çok hangi sektörler düşüş yaşadı (20 Haziran 2025)

BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 101,35 puan artarken, toplam işlem hacmi 80 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 1,25, holding endeksi yüzde 1,09 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 3,07 ile metal ana sanayi …

İBB Meclisi’nden Kent Lokantası menüsüne zam kararı

Yüksek enflasyon karşısında alım gücünün eridiği koşullarda devreye alınan Kent Lokantaları uygulamasına devam ediliyor. Uygulama ile İstanbul Büyükşehi Belediyesi (İBB) tarafından hayata geçirilen ve temel ihtiyaç olan yemeğe erişim sorunu …

Dünyanın en pahalı evini bir Türk satın aldı: 130 milyon dolar verdi

2025 yılı itibarıyla Türklerin yurt dışından aldığı gayrimenkul sayısı, ilk kez yabancıların Türkiye’deki alımlarını geçti. Üstelik dünyanın en pahalı dairesi, 130 milyon dolara bir Türk milyarder tarafından satın alındı.

Avrupa’yı Hürmüz gerilimi vurdu: Gaz fiyatları yüzde 15 arttı

İsrail’in İran’a saldırısıyla başlayan Orta Doğu’daki çatışmalar, enerji piyasalarını sarstı. Hürmüz Boğazı’nda LNG sevkiyatına dair risklerin büyümesi, Avrupa’da doğal gaz fiyatlarını sadece bir haftada yüzde 15 yükseltti.

İstanbul Havalimanı, Avrupa’nın en yoğun havalimanı oldu

İstanbul Havalimanı, 9-15 Haziran döneminde günlük ortalama 1591 uçuşla Avrupa’nın en yoğun havalimanı olarak kayıtlara geçti.

Bakan Bayraktar’dan İran’dan doğal gaz sevkiyatı açıklaması: Devam ediyorlar!

Bayraktar, St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu (SPIEF) çerçevesinde düzenlenen, “Küresel enerji pazarı: Üretici ve tüketicilerin arasında dengeyi bulmak” başlıklı panelde konuştu. Enerji sektöründe uygun maliyetle arz güvenliğini sağlamayı …