Konkordato Başvurularında Korkutan Rekor: 11 Ayda 1504 Başvuru Yapıldı
Piyasanın kabusu haline gelen konkordatolarda endişe verici bir rekor kasımda kaydedildi. Geçen ay, mahkemeler 152 dosya için konkordato geçici mühlet kararı verirken, yılın 11 ayında toplamda 1504 konkordato başvurusu yapıldı. Böylece, 2019 yılındaki 1387 başvuru rekoru aşılmış oldu. Bu rekordaki en büyük payı ise tekstil sektörü almış durumda.
Firmaların finansmana erişim sorunları, üretim faaliyetlerindeki bozulma ve sıkı para politikasının etkisiyle, konkordato başvurularında yılın 11’inci ayında önemli bir artış yaşandı. Kasım ayında mahkemeler tarafından 152 dosya için konkordato geçici mühlet kararı verilirken, yılın toplamında bu sayı 1504’e ulaştı. Kasım ayında kesin mühlet kararı verilen dosya sayısı 126 iken, yıl genelinde bu sayı 683’e çıktı. Aynı dönemde 100 dosya için konkordatonun reddedildiği bilgisi de önemli bir detay olarak öne çıkıyor.
Finansman ve üretim faaliyetlerindeki bozulmadan en çok etkilenen sektörler arasında tekstil sektörü öne çıkıyor. Yıl boyunca 86 konkordato başvurusuyla tekstil sektörü en fazla başvuru alan sektör olurken, inşaat sektörü ise 83 başvuru ile ikinci sırayı aldı. Metal ürün imalatı, mobilya ve gıda sektörleri de yüksek risk altındaki sektörler arasında yer alıyor.
ALACAKLILARIN DURUMU KRİTİK
Konkordato sürecinde alacaklıların endişeleri de giderek artıyor. Konkordato sürecinin kötüye kullanılabileceğine dikkat çeken bazı sektör temsilcileri, konkordato alan firmaların koruma altında olduğu ancak alacaklı firmaların zor durumda kaldığına vurgu yapıyor. Konkordato sürecinde firma faaliyetlerine devam ederken borçlarını ödemeyebiliyor ve süreç oldukça uzun bir süreyi kapsıyor. İş dünyası, konkordatoların sadece kamu ve banka alacaklarını kapsaması gerektiğini savunuyor.
HER 100 ÇEKTEN 2’Sİ KARŞILIKSIZ
Banka kredilerine erişimin zorlaşmasıyla çeklerdeki sorunlar da artıyor. TBB Risk Merkezi verilerine göre, ocak-ekim döneminde bankalara ibraz edilen çek tutarı yüzde 72 artarak 6,3 trilyon TL’ye ulaşırken, karşılıksız çek tutarı yüzde 221 artışla 141 milyar TL’ye yükseldi. Karşılıksız çeklerin oranı da artarak yüzde 2,2’ye yükseldi.
KAPANMALAR VE TASFİYELER HIZLANDI
Piyasadaki durgunluk kurulan ve kapanan şirket istatistiklerine de yansıyor. TOBB verilerine göre, bu yılın 10 ayında kurulan şirket sayısı yüzde 12,2 azalırken, kapanan şirket sayısı yüzde 21,2 arttı. Ocak-ekim döneminde 92 bin 712 şirket kurulurken, 21 bin 230 şirket kapanış kararı aldı. Bu da her 4 yeni şirkete karşılık 1 şirketin faaliyetlerini sonlandırdığını gösteriyor. Aynı dönemde tasfiye sürecine giren şirket sayısı da yüzde 7,5 artarak 23 bin 659’a yükseldi.
patronlardunyasi.com