Türk inciri uluslararası standartlara göre üretiliyor

“`html

Türkiye, Kuru İncir İhtiyacının %60’ını Karşılıyor

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, Türkiye’nin dünya genelinde kuru incir ihtiyacının %60’ını karşıladığını belirtti. Türkiye’de üretilen kuru incirler, UV lambaları ve lazer teknolojisi ile kontrol edilerek, hiçbir pestisit içermeyen aflatoksinlerden arındırılmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü tarafından sağlıklı gıda ürünleri arasında gösterilen kuru incirler, gönül rahatlığıyla tüketilebilmektedir.

Kuru İncirler Hangi Standartlara Göre Üretiliyor?

Kuru incirlerin üretiminde gıda güvenliği ve tüketici sağlığını korumak amacıyla uluslararası standartlar dikkate alınmakta ve gıda kodeksine uygun olarak işlemektedir. Türkiye, “cennet meyvesi” olarak adlandırılan kuru incir ile dünyada en fazla talep gören ülke konumundadır.

Türk Kuru İncirinin Tercih Edildiği Pazarlar

Türk kuru inciri, Avrupa, Amerika Birleşik Devletleri, Çin ve Japonya gibi ülkelerde yoğun olarak tüketilmektedir. Ancak son dönemlerde aflatoksin sebebiyle bazı ihraç pazarlarından geri dönüşler yaşanması, kamuoyunda endişe uyandırdı. Bu bağlamda Mehmet Ali Işık, kuru incirin aflatoksinin, tarım ilaçları ile ilgili olmadığını, doğada bulunan mantarlar tarafından belirli hava koşullarında oluştuğunu vurguladı.

Aflatoksin Kontrolü ve İşbirlikleri

Işık, aflatoksin sorunuyla mücadelede Tarım ve Orman Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, üniversiteler ve tüccarlarla işbirliği içinde yoğun çalışmalara devam ettiklerini söyledi. Aflatoksin kontrolleri, 1987 yılından beri Ege İhracatçı Birlikleri, Ege Üniversitesi ve ilgili bakanlıklarla yürütülen projelerle aktif olarak sağlanmaktadır.

Aflatoksinli İncirler Nasıl İmha Ediliyor?

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, 2000 yılından itibaren aflatoksin içeren kuru incirlerin imhası için sistemler oluşturmaktadır. Bu yıl, iklim değişikliği nedeniyle aflatoksin oranında artış yaşanmıştır. İmha işlemleri her yıl düzenli olarak gerçekleştirilmektedir ve yıllık olarak ortalama 500-600 ton aflatoksinli kuru incir imha edilmektedir. Bu miktarın önümüzdeki dönemde 1.500 tona kadar yükselebileceği öngörülmektedir.

Gerileyen İncirler Ne Durumda?

Işık, bazı kuru incir partilerinin çeşitli nedenlerle geri döndüğünü ve bu süreçte dikkatli analizler yapıldığını ifade etti. İhracattan geri dönen kuru incirlerin, Türk Gıda Kodeksi mevzuatına uygunluk kontrollerinden geçirildiği ve sadece uygun bulunan ürünlerin yurda alındığını belirtti. Bu süreçteki kontrollerin titizlikle yürütüldüğü vurgulandı.

Hedef: Sağlıklı İncir Tüketimi

Türkiye İhracatçılar Meclisi Yönetim Kurulu Üyesi Birol Celep, incir üretiminde sıcaklık dalgalanmalarının kalite sorunları doğurduğunu ifade etti. Kısa süre içinde iklim değişikliği etkilerinin tarım üretim bölgelerini değiştirmekte olduğunu belirtirken, bu değişiklerin her zaman kaliteye zarar vermediğini vurguladı.

İncirdeki Aflatoksin ve Okratoksin Sağlık İçin Tehlike Oluşturmaz mı?

Bir kişinin günde 50 kilo incir yiyecek olması durumunda, kuru incirdeki aflatoksin ve okratoksin ile ilgili bir sağlık riski olabileceğini söyleyen Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Göksan, insanların genellikle günde sadece 300 gram incir tükettiğini belirtti.

Dünya Talebinin %60’ı Türkiye Tarafından Karşılanıyor

35 bin ailenin geçim kaynağını kuru incir oluştururken, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Denetim Kurulu Üyesi Fatma Behit, Türkiye’nin dünya kuru incir ihtiyacının %60’ını karşıladığını belirtti.

Kaynak: Beyaz Haber Ajansı

“`

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir