Tarım arazileri toplulaşıyor yıllık 47 milyar TL cepte kalıyor

Toplulaştırma Projeleri Yakıt Tasarrufuna ve Karbon Salımının Azaltılmasına Katkıda Bulunuyor

Meltem Güneş – Toplulaştırma projelerinin yakıt tasarrufuna ve dolayısıyla da iklim değişikliğinin ana nedenlerinden biri olan karbon salımının azaltılmasına önemli katkıda bulunduğunu vurgulayan Yumaklı, projelerin ülkemizde 2024 yılı sonuna kadar gerçekleştirilen toplulaştırma alanının 7.59 milyon hektarı bulduğunu belirtti. Yıllık tasarruf edilen yakıt miktarının 380 milyon litre olduğunu ve bu sayede yıllık 5.84 milyon tona varan karbon emisyonu azaltımı gerçekleştiğini ifade etti. Ekonomik olarak da yıllık 47 milyar TL’lik bir kazanım elde edildiğine dikkat çekti.

“Girdi Maliyetleri Azalıyor”

Yumaklı, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen arazi toplulaştırma projeleri sayesinde tarımsal, çevresel ve sosyal açıdan birçok fayda sağlandığını belirtti. Projelerle birlikte tarımsal üretimde artışlar yaşanırken girdi maliyetlerinde ciddi düşüşler yaşandığını vurguladı. Ayrıca, arazi toplulaştırması ile parsellerin büyüdüğünü, tarım tekniklerinin ve sulama yöntemlerinin kolaylaştığını dile getirdi. Her bir parselin yola ve kanala kavuştuğunu, işletme merkezi ile parseller arasındaki mesafelerin azaldığını ve yakıt tasarrufu sağlandığını söyledi.

Bakan Yumaklı, Türkiye’deki tarım alanlarının 14.3 milyon hektarının arazi toplulaştırması için uygun olduğunu belirtti. 2 milyon hektarı aşkın alanda 204 arazi toplulaştırma projesinin devam ettiğini ve 2028 yılına kadar tamamlanması hedeflenen tarım alanının 10 milyon hektara çıkarılacağını açıkladı.

Genel Tarım Sayımı Yapılacak

Genel tarım sayımına ilişkin genelge yayımlandı; Tarım ve Orman Bakanlığı ile Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) işbirliği ile gerçekleştirilecek çalışmaların sonuçlandırılması ve güncel saha verilerinin elde edilmesi hedeflendiği belirtildi. Çalışmaların iki aşamada yürütüleceği, birinci aşamada mevcut idari kayıtlarda yer almayan tarım arazilerinin tespit edilerek tarımsal faaliyetlerin belirleneceği, soru formları ve veri giriş programlarının hazırlanacağı ve eğitim faaliyetlerinin gerçekleştirileceği ifade edildi. İkinci aşamada ise uluslararası ve ulusal ihtiyaçlara göre değişkenlerin belirlenmesi ve sahadan verilerin derlenmesi için TÜİK tarafından 2025 yılı içinde tam sayım ve örnekleme yapılacağı açıklandı.

Related Posts

New York borsası karışık seyirle kapandı

New York borsası günü karışık seyirle tamamladı. Kapanışta Dow Jones endeksi, yüzde 0,21 azalarak 42.051,06 puana düştü. S&P 500 yüzde 0,1 artışla 5.892,58 puana ve Nasdaq endeksi yüzde 0,72 kazançla 19.146,81 puana yükseldi. Hafta başında ABD-Çin …

Sert düşüş: Gram altın kritik eşikten sarktı!

Alım-satım yapacakların gözü altın fiyatlarında. Altında sert geçişler yaşanıyor. ABD’de resesyon korkularının hafiflemesi ile artan risk iştahı, altın fiyatlarına satış getirdi. Ons altın yüzde 2’nin üzerinde düşüşle 3184 dolara kadar geriledi. Sarı …

Bakan Işıkhan’dan asgari ücret ara zam açıklaması: ‘Bir aksilik olursa…’

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan asgari ücret ara zamı hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Işıkhan, enflasyondaki düşüşe rağmen bir aksilik durumunda Temmuz ayında ara zam yapılabileceğini belirtti.

TCMB Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay’dan kritik açıklama: Bizi ne kadar az ciddiye alırlarsa, o kadar sıkı durmak zorunda kalacağız

TCMB Başkan Yardımcı Cevdet Akçay, bankanın sıkı para politikası duruşu hakkında “Bizi ne kadar az ciddiye alırlarsa, o kadar sıkı durmak zorunda kalacağız” ifadelerini kullandı.

BOTAŞ’ın gemisine ilk ‘yurt dışı’ görevi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) ile Mısır’ın kamu enerji şirketi EGAS arasında imzalanan sözleşme ile BOTAŞ envanterindeki bir Yüzer LNG Depolama ve Gazlaştırma Ünitesi’nin (FSRU) ilk kez yurt dışında dönemsel görev yapacağını bildirdi. Bayraktar, Mısır Petrol ve Maden Kaynakları Bakanı Karim Badawi ve heyeti ile bakanlıkta bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirtti.

2025 1. dönem geçici vergi ödemesi ne zaman? Geçici vergi nasıl hesaplanır, oranı ne kadar?

Gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin, üç aylık kazançları üzerinden ödedikleri geçici verginin 2025 yılı 1. dönemine ilişkin ödeme tarihleri ve hesaplama ayrıntıları merak ediliyor. Peki, 2025 1. dönem geçici vergi ödemesi ne zaman? Geçici vergi nasıl hesaplanır, oranı ne kadar?