Tarım arazileri toplulaşıyor yıllık 47 milyar TL cepte kalıyor

Toplulaştırma Projeleri Yakıt Tasarrufuna ve Karbon Salımının Azaltılmasına Katkıda Bulunuyor

Meltem Güneş – Toplulaştırma projelerinin yakıt tasarrufuna ve dolayısıyla da iklim değişikliğinin ana nedenlerinden biri olan karbon salımının azaltılmasına önemli katkıda bulunduğunu vurgulayan Yumaklı, projelerin ülkemizde 2024 yılı sonuna kadar gerçekleştirilen toplulaştırma alanının 7.59 milyon hektarı bulduğunu belirtti. Yıllık tasarruf edilen yakıt miktarının 380 milyon litre olduğunu ve bu sayede yıllık 5.84 milyon tona varan karbon emisyonu azaltımı gerçekleştiğini ifade etti. Ekonomik olarak da yıllık 47 milyar TL’lik bir kazanım elde edildiğine dikkat çekti.

“Girdi Maliyetleri Azalıyor”

Yumaklı, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen arazi toplulaştırma projeleri sayesinde tarımsal, çevresel ve sosyal açıdan birçok fayda sağlandığını belirtti. Projelerle birlikte tarımsal üretimde artışlar yaşanırken girdi maliyetlerinde ciddi düşüşler yaşandığını vurguladı. Ayrıca, arazi toplulaştırması ile parsellerin büyüdüğünü, tarım tekniklerinin ve sulama yöntemlerinin kolaylaştığını dile getirdi. Her bir parselin yola ve kanala kavuştuğunu, işletme merkezi ile parseller arasındaki mesafelerin azaldığını ve yakıt tasarrufu sağlandığını söyledi.

Bakan Yumaklı, Türkiye’deki tarım alanlarının 14.3 milyon hektarının arazi toplulaştırması için uygun olduğunu belirtti. 2 milyon hektarı aşkın alanda 204 arazi toplulaştırma projesinin devam ettiğini ve 2028 yılına kadar tamamlanması hedeflenen tarım alanının 10 milyon hektara çıkarılacağını açıkladı.

Genel Tarım Sayımı Yapılacak

Genel tarım sayımına ilişkin genelge yayımlandı; Tarım ve Orman Bakanlığı ile Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) işbirliği ile gerçekleştirilecek çalışmaların sonuçlandırılması ve güncel saha verilerinin elde edilmesi hedeflendiği belirtildi. Çalışmaların iki aşamada yürütüleceği, birinci aşamada mevcut idari kayıtlarda yer almayan tarım arazilerinin tespit edilerek tarımsal faaliyetlerin belirleneceği, soru formları ve veri giriş programlarının hazırlanacağı ve eğitim faaliyetlerinin gerçekleştirileceği ifade edildi. İkinci aşamada ise uluslararası ve ulusal ihtiyaçlara göre değişkenlerin belirlenmesi ve sahadan verilerin derlenmesi için TÜİK tarafından 2025 yılı içinde tam sayım ve örnekleme yapılacağı açıklandı.

Related Posts

Bira ve viski zamlandı. Bakkal fiyatı bile ‘pes’ dedirtti

Alkol fiyatları cep yakıyor. Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği (TBYD) Başkanı Erol Dündar, Tuborg ve Pernod Ricard Türkiye alkol gruplarına zam geldiğini duyurdu. Sosyal medya üzerinden açıklanan yeni fiyatlar, tüketicileri şaşırttı. Tuborg’un …

8,4 milyarlık dev katkı Türkiye’nin en yüksek barajından geldi

Artvin’in Yusufeli ilçesinde Çoruh Nehri üzerinde inşa edilen Yusufeli Barajı, üretimin başladığı 2024’ten bu yana toplam 3,1 milyar kilovatsaat elektrik üreterek milli ekonomiye yaklaşık 8,4 milyar TL katkı sağladı ..Yüksekliğiyle Türkiye’nin …

Avrupa Birliği harekete geçti: Aşı, ilaç ve sağlık ekipmanları stoklayacak

Avrupa Birliği (AB), acil durumlarda kullanmak üzere kritik ham madde stoklamayı planlıyor. Kriz durumlarında özellikle gıda, su, petrol, yakıt ve ilaç gibi temel mallar ile kritik kaynaklara erişim sağlanacak.

Bir ülke daha dijital para için düğme bastı

Pakistan, dijital para için pilot uygulama başlatmaya hazırlanıyor.

Bakan ‘bir ilk’ diye açıkladı: Türkiye Pakistan’da doğal gaz ve petrol arayacak

Dışişleri Bakanı Fidan, Pakistan ziyaretinde Türk şirketlerinin Pakistan açıklarında petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerinde bulunacağını ve bunun bir ilk olacağını açıkladı.

AKP dönemi tarihe geçti! Rekor kırdı

CHP TBMM Grubu’nun ekonomi raporunda, kamu, Merkez Bankası ve özel sektörün dış borçlarının toplamından oluşan Türkiye’nin dış borç stoku verilerini ortaya koydu. Bu yılın ilk üç aylık döneminde 11.5 milyar dolar daha artan Türkiye’nin dış borç stoku …