Rekabet Kurumu yapılan ihlalleri yapay zeka ile belirleyecek

Rekabet Kurumları Piyasada Neler Yapmalı?

Rekabetin önemi gün geçtikçe artarken, rekabet kurumlarının rolü de çok büyük bir önem taşıyor. Türk Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, yaptığı açıklamada, rekabet kurumlarının piyasa aksaklıklarını gidermek, giriş engellerini kaldırmak ve rekabeti sağlamak amacıyla çalışmalar yürüttüğünü belirtti. Küle, “Rekabet kurumları görevlerini yerine getirirse ekonomiye büyük katkıda bulunurlar. Biz Türk Rekabet Kurumu olarak piyasaya giriş engellerini kaldıracak adımlar atmayı amaçlıyoruz” dedi.

Rekabetin kendisinin en önemli düzenleyici olduğunu vurgulayan Küle, yeni oyuncuların pazara girmesini kolaylaştırmak için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi. Geçtiğimiz dönemde Frito Lay’e verilen cezayı hatırlatan Küle, bu cezanın rekabeti kısıtlamak adına gerekli olduğunu belirtti.

Ayrıca, birleşme ve devralmalar konusunda da önemli adımlar attıklarını belirten Küle, özellikle Tofaş/Stellantis devralma kararıyla ilgili önemli bir karara imza attıklarını kaydetti. Bu kararın, geniş bir perspektiften değerlendirildiğinde toplumsal refaha büyük katkı sağlayacağını ifade etti.

Küle’nin ifadelerine göre, rekabet kurumları sektörleri detaylı bir şekilde analiz ediyor ve rekabetçi parametreleri göz önünde bulundurarak kararlar almaya devam ediyorlar. Ayrıca uluslararası işbirliğinin önemine vurgu yaparak, dijitalleşme ile birlikte piyasa hakimiyetinin daha da arttığını belirtti.

Sektörler Detaylı Şekilde Analiz Ediliyor

Rekabet Kurumu Başkanı Küle, mevcut soruşturmalar hakkında bilgi verirken, önemli şirketlerin rekabet ihlalleri konusunda incelemeler yaptıklarını belirtti. Çeşitli sektörlerde devam eden çok sayıda soruşturma bulunduğunu ifade eden Küle, bu soruşturmalarda sektörleri detaylı bir şekilde analiz ettiklerini ve rekabetçi parametreleri değerlendirdiklerini söyledi.

Uluslararası İşbirliği ve Dijitalleşme

Gelişen teknoloji ile birlikte rekabetin daha karmaşık hale geldiğini belirten Küle, hakim firmaların tüketici seçeneklerini daralttığını ve rekabet denetiminin önemine vurgu yaptı. Algoritmaların rekabet ihlallerini kolaylaştırdığını ifade eden Küle, yapay zeka kullanarak önleyici mekanizmalar geliştireceklerini belirtti. Küle ayrıca uluslararası işbirliğine vurgu yaparak, hakim durumda olan firmaların kötüye kullanım yapmasının önüne geçilmesi gerektiğini dile getirdi.

Related Posts

54 yıllık dev tersane icradan satışa çıktı: Atatürk’ün mirası da kurtarılmıştı

Türkiye gemi inşa sanayisinin önemli yapı taşlarından biri olan Çiçek Tersanesi, yaşadığı uzun süreli mali kriz nedeniyle icradan satış süreciyle karşı karşıya kaldı. İstanbul Tuzla’da bulunan ve 1971 yılında kurulan tarihi tersane, 12 Temmuz’da …

Sağlık turizminde hedef 20 milyar dolar

Uluslararası Sağlık Hizmetleri AŞ Genel Müdürü Behlül Ünver, sağlık turizminde Türkiye’nin 145 ülkeden insanı çektiğini belirtirken, 2028’e kadar yıllık 20 milyar dolar gelir hedefleri olduğunu söyledi.

ENAG enflasyon rakamlarını açıkladı

Ayrıntılar geliyor…

Sigara fiyatları temmuzda uçacak! 65 lirası vergi…

Sigara ve alkollü içkilerde Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), yasa gereği her yıl ocak ve temmuz aylarında, son 6 aylık Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) oranında artırılıyor. Yılın ilk 5 ayında ÜFE yüzde 12,92 oldu. Haziran verisiyle bu oranın yüzde 15’e …

CHP’li Aşkın Genç’in dinlediği yurttaş dert yandı

Hayatını kaybeden eşinden bağlanan emekli maaşıyla geçinmeye çalışan yaşlı kadın, CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç’e, “Maaş yetmiyor, yetişemiyorum. Tek başıma yaşıyorum. Cumhurbaşkanım herkese yardım ediyor, bize yardım etmiyor. Niye getirdin o …

Rusya o ülke ile nükleer enerji için işbirliği anlaşması imzaladı!

Rusya ve Mali, nükleer enerjinin barışçıl kullanımı amacıyla işbirliği anlaşması imzaladı.