ABD’den IMF ve Dünya Bankası’na sert uyarı!

ABD Hazine Bakanı Bessent: IMF ve Dünya Bankası’na Odaklanmaları Gerekiyor

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Hazine Bakanı Scott Bessent, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası’nın temel görevlerine odaklanmaları gerektiği çağrısında bulunarak, bu kurumları rotalarından saptırmamaları halinde işbirliğine hazır olduklarını ifade etti.

Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından düzenlenen Küresel Görünüm Forumu’nda konuşan Bessent, uluslararası ekonomik sistemin dengesizliğine dikkat çekti.

Bessent, IMF ve Dünya Bankasını yeniden kuruluş amaçlarına odaklanarak uluslararası sistemi düzene sokmanın önemli olduğunu belirtti. Ayrıca, bu kurumların paydaşlarına hizmet ettiğinden emin olmak için reformlar yapılması gerektiğini vurgulayarak, “Küresel finansa denge getirmek için IMF ve Dünya Bankasının net bir liderlik sergilemesi gerekecek.” dedi.

‘Önce Amerika’ Sözleri

Scott Bessent, “‘Önce Amerika’ demek ‘yalnız Amerika’ demek değildir” ifadesini kullanarak, bunun aslında ticaret ortakları arasında “daha derin işbirliği ve karşılıklı saygı” çağrısı olduğunu belirtti.

Bessent, ABD’nin IMF ve Dünya Bankası gibi uluslararası kurumlarda liderliğini artırmayı hedeflediklerini ve daha güçlü bir liderlik rolüyle “Önce Amerika” yaklaşımının küresel ekonomik sisteme adaleti geri getirmeyi amaçladığını söyledi.

Dengesizliklerin özellikle ticaret alanında açıkça görüldüğünü belirten Bessent, ABD’nin küresel ticareti yeniden dengelemek için adım attığını aktardı.

”Çin’in Değişmesi Gerekiyor”

Bessent, özellikle Çin’in yeniden dengelenmeye ihtiyacı olduğunu vurgulayarak, Çin’in ihracata dayalı ekonomik modelinin sürdürülemez olduğunu ve tüm dünyaya zarar verdiğini belirtti. Bessent, “Çin’in değişmesi gerekiyor. Ülke değişmesi gerektiğini biliyor. Herkes değişmesi gerektiğini biliyor. Biz de değişmesine yardımcı olmak istiyoruz çünkü bizim de yeniden dengelenmeye ihtiyacımız var” dedi.

Bessent, Çin’in ihracat fazlasındaki modelden uzaklaşıp, iç tüketimi ve talebi destekleyen bir modele geçmesinin küresel denge için faydalı olacağını belirtti.

Bessent, ABD’ye yönelik sürekli talep bağımlılığının küresel ekonomik dengesizliğin bir parçası olduğunu vurgulayarak, bu uygulamaların ABD talebine küresel bağımlılığı artırdığını ve küresel ekonomiyi zayıflattığını ifade etti.

Trump’ın IMF ve Dünya Bankası Şartları

Bessent, Trump yönetiminin ABD’nin küresel ekonomik liderliğini sürdürme ve genişletme kararlılığını vurgulayarak, “IMF ve Dünya Bankası uluslararası sistemde önemli roller üstleniyor. Trump yönetimi de bu kurumlarla çalışmaya istekli.” şeklinde konuştu.

Bessent, mevcut durumda IMF ve Dünya Bankası’nın görevlerini yerine getirmede eksik kaldığını belirterek, Trump yönetiminin bu kurumlar üzerindeki etkisini artıracağını ve önemli görevlerini yerine getirmeleri için baskı yapacağını aktardı.

Bessent, bu kurumların temel görevlerine odaklanmaları için çağrı yaparak, IMF’nin uluslararası para işbirliğini teşvik etme, uluslararası ticaretin dengeli büyümesine destek olma ve zararlı politikaları önleme görevlerine geri dönmesi gerektiğini savundu.

”Çin’e Hesap Sorulmalı”

Bessent, IMF’nin artık görev alanından uzaklaşarak iklim değişikliği, toplumsal cinsiyet ve sosyal meselelere odaklandığını ifade ederek, Çin gibi küresel düzeyde dengesizliğe neden olan ülkelerin IMF tarafından hesaplanması gerektiğini savundu.

Dünya Bankası’nın da amacına uygun hale getirilmesi gerektiğini belirten Bessent, Çin’e hala “gelişmekte olan ülke” muamelesi yapıldığının absürt olduğunu kaydetti.

Related Posts

Emtia piyasalarında tarife iyimserliği

Emtia piyasalarında, ABD yönetiminin izlediği korumacı ticaret politikasının etkisi sürerken, ABD-Çin ticaret savaşının şiddetlenmeyeceği beklentisi ve dünya genelinde yaşanan jeopolitik gelişmelerin etkisiyle karışık bir seyir izleniyor.

EPDK Kurul kararları – 27 Nisan 2025

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), bazı akaryakıt ve doğal gaz dağıtım şirketlerinin depolama ve perakende satış tarifelerinde değişikliğe gitti.

TOBB Başkanı: Enflasyonu tek haneye indirmeden riskleri azaltamayız

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Yaşadığımız en büyük sorunlardan biri yüksek enflasyon, enflasyon tek haneye inmeden ekonomideki riskleri azaltamayız.” dedi.

Meydanı Amerika’ya bıraktılar

Vatandaş kara kara faturaları nasıl ödeyeceğini düşünürken iktidar elektrik dağıtım işini
Amerikalılara verdi. 4 milyon abone, fatura öderken ABD’li şirkete para kazandırıyor.

Petrolün düşüşü Türkiye’deki akaryakıt fiyatlarını nasıl etkileyecek?

ABD Başkanı Trump’ın yeni gümrük tarifeleri, küresel ticaret savaşlarının derinleşeceği endişeleriyle petrol fiyatlarını sert bir şekilde düşürdü. Bu durum, enerji ithalatçısı Türkiye gibi ülkeler için enerji maliyetlerinde azalma sağlasa da, doların zayıflaması ve küresel ekonomik yavaşlama gibi faktörler, büyüme beklentilerini olumsuz etkileyebilir.

İstanbul depremleri sonrası e-ticarette afet ürünlerine talep patladı

İstanbul’da yaşanan depremlerin ardından deprem çantası, çadır, powerbank ve yağmurluk satışları fırladı. Online alışverişte afet ürünlerine talep yüzde 400’e varan artış gösterdi, çadır siparişleri ise 5,5 kat yükseldi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir