CHP’li Sarıbal’dan Kuraklık ve Sulama Krizi Uyarısı

Kuru Tarım ve Sulama Sorunları Çiftçiyi Çaresiz Bırakıyor

Son yıllarda yaşanan kurak dönemlere dikkat çeken Sarıbal, Adana ve Aydın’da alınan sulama kısıtlamalarının üreticileri çaresiz bıraktığını belirtti. Adana Ceyhan Sol Sahil Sulama Birliği’nin ikinci ürün ekimi yapan çiftçilere sulama yapılamayacağını duyurmasının yanı sıra Aydın Valiliği’nin tarım arazilerine sadece yüzde 50 su verileceğini açıklamasına vurgu yaptı. Sarıbal, “Sorumluluğu tamamen çiftçiye yüklemek, bu ciddi durumu görmezden gelmektir” dedi.

Tarım Alanlarında Sulama Sorunları

Sarıbal, tarımda modern sulama sistemlerine geçişte geri kalmışlık olduğunu belirterek, “Tarım arazilerinin yüzde 77’si hala salma sulama yöntemiyle sulanıyor. Bu durum, suyun israf edilmesi anlamına gelir. Kapalı sistem sulama yatırımlarında 2018’den bu yana reel bir ilerleme kaydedilmedi. Çiftçilerden fedakarlık bekleniyor ancak karşılığında destek veya alternatif bir çözüm sunulmuyor. Bu tamamen sorumsuzluktur” şeklinde konuştu.

Yeraltı Suları Tehlikede

Meriç-Ergene, Akarçay, Büyük Menderes, Konya Kapalı, Doğu Akdeniz ve Asi havzalarında yeraltı suyu tahsislerinin güvenli rezervi aşıldığını belirten Sarıbal, Türkiye genelinde 8,5 milyon hektar sulanabilir tarım alanı bulunduğunu ancak bunun sadece 6,5 milyon hektarında sulama altyapısı olduğunu ve geriye kalan 2 milyon hektarın hala susuz bırakıldığını vurguladı.

Üreticilere Destek Çağrısı

Su yönetim politikalarını “rant odaklı” olarak nitelendiren Sarıbal, devletin asli görevinin üretimi güvence altına almak olduğunu söyledi. Üreticilerin kuru tarıma zorlandığını ancak hiçbir destekle karşılaşmadıklarını belirten Sarıbal, “Kuru tarıma yönlendirilen üreticilere ürün bazlı gelir kaybı desteği acilen sağlanmalıdır. Tarım ve Orman Bakanlığı, somut bir eylem planı açıklamalı, kapalı sistem sulama yatırımları hızla tamamlanmalı ve sulama birlikleri kamu eliyle desteklenmelidir” çağrısında bulundu.

Sarıbal, kuraklıkla mücadelede çiftçiye tüm yükün yüklenemeyeceğini vurgulayarak, “Bu sorunu çözmek için merkezi planlama, bilimsel yaklaşım ve üreticiyi ön plana alan politikalar gereklidir” dedi.

Related Posts

Wall Street Journal perde arkasını yazdı: Netanyahu Trump’ı nasıl ikna etti?

İsrail’in İran’a yönelik saldırılarına ilk etapta karşı çıkan eski ABD Başkanı Donald Trump, daha sonra bu operasyonlara destek verdi. Amerikan basını, Washington’daki bu fikir değişikliğinin perde arkasını yazdı.

Altın klozet davasında hapis kararı çıktı

İngiltere’nin Oxfordshire bölgesindeki Blenheim Sarayı’nda 2019 yılında sergilenen, İtalyan kavramsal sanatçı Maurizio Cattelan’a ait 18 ayar, 98 kilogram ağırlığındaki altın klozetin çalınmasıyla ilgili davada karar çıktı. “America” adlı eseri …

Konya’da otomobil yolcu otobüsüyle çarpıştı: Ölü ve yaralılar var

Konya’nın Derebucak ilçesinde yolcu otobüsü ile otomobilin çarpıştığı kazada 1 kişi öldü, 8 kişi yaralandı.

Natanz’da nükleer sızıntı var

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı, İsrail’in vurduğu Natanz Nükleer Tesisinde sızıntı tespit edildiğini duyurdu: “Tesiste radyolojik ve kimyasal kirlilik mevcut. Bu durum, hem çalışanlar hem de çevre açısından önemli bir sağlık ve güvenlik riski oluşturabilir.”

Güney Afrika’da sel felaketi: Çok sayıda ölü var

Güney Afrika’nın güneydoğusundaki Eastern Cape eyaletinde son günlerde etkili olan şiddetli yağışlar sele yol açtı. Hükümet Bakanı Velenkosini Hlabisa salı gününden bu yana meydana gelen sellerde 57 kişinin hayatını kaybettiğini ifade etti. Yerel …

AB onayladı, o şehrin sucuğu coğrafi işaret aldı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Afyon sucuğu, Avrupa Birliği’nden Coğrafi İşaret Tescili alarak 35. tescilli ürünümüz oldu” açıklamasında bulundu.