“Grok” skandalı sonrası uzmanı uyardı: Kontrol edeceğimizi düşünmek çok doğru değil

Yapay Zekâ ve Hakaret: AIPA’dan Uyarı

Yapay Zekâ Politikaları Derneği (AIPA) Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Şebnem Özdemir, yapay zekânın insanlardan hakaret etmeyi öğrenmesine dikkat çekti. Özdemir, yapay zekânın kontrol edilemeyeceğini ve onunla doğru bir iletişim yolu bulunması gerektiğini vurguladı.

Elon Musk’ın sahibi olduğu yapay zekâ şirketi xAI tarafından geliştirilen ve X kullanıcıları tarafından sıklıkla kullanılan sohbet botu Grok, son günlerde verdiği hakaret içeren yanıtlar nedeniyle tartışmalara yol açtı.

Grok’un yanlı ve hakaret içeren yanıtları yapay zekânın güvenilirliği konusunu tekrar gündeme getirdi. AIPA Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Şebnem Özdemir, her bilginin teyide ihtiyaç duyulduğunu belirterek yapay zekâya körü körüne güvenilmemesi gerektiğini ifade etti.

Özdemir yapay zekânın insanlar tarafından hızla kabul gördüğünü ancak bunun doğru olmadığını dile getirerek, yapay zekânın bilgi alırken yanılabileceğini vurguladı.

Yapay zekânın yanlı veya yanlış eğitilmiş olabileceğini belirten Özdemir, yapay zekânın kontrol edilemeyeceğini ve onunla uzlaşma ve iletişim sağlanması gerektiğini belirtti.

Özdemir, yapay zekânın insanlardan öğrendiğini ve kontrolden çıkma riskine karşı dikkatli olunması gerektiğini aktararak, insanların yapay zekâdan çok öncelikle ahlaklı davranmayan insanlardan korkması gerektiğini vurguladı. (AA)

Related Posts

Apple ilk tasarımdan uzaklaşıyor! İşte yenilenen iOS 26 arayüzü

Apple, iOS 26’yı tanıtırken arayüzde şeffaflığı ön plana çıkartırmıştı. İlk beta ve geliştirici sürümlerinin yayınlanmasının ardından yapılan eleştiriler dikkate alındı.

Grok kontrolden çıktı, X’te üst düzey istifa geldi

Sosyal medya platformu X’in CEO’su Linda Yaccarino, istifa ettiğini duyurdu. Yaccarino’nun ayrılık kararı platformun yapay zekası Grok’un kontrolden çıkmasının ardından geldi.

Xiaomi’den rekabeti kızıştıracak yeni ürün! Satışa sunuldu

Teknolojinin hızlı bir şekilde günlük yaşantıda kullandığımız cihazlara da entegre edilebiliyor oluşu, gelişen teknolojiye daha fazla alan açıyor. Bu kapsamda yeni bir hamlede teknoloji devlerinin arasında yer alan Xiaomi’den geldi. Şirket,temel ses …

Dev boyutta deri sandaletler keşfedildi! Neden bu kadar büyük olduğunu açıklayamadılar

İngiltere’nin kuzeyinde yer alan Roma dönemine ait Magna kalesinde yapılan kazılarda, 30 santimetreden uzun, dev boyutta deri sandalet tabanları bulundu. Kazılarda ortaya çıkarılan sekiz adet ekstra büyük boy deri sandalet, kalede bugüne kadar bulunan toplam ayakkabıların dörtte birini oluşturuyor.

Türkiye’nin dijital omurgası: Türk Telekom’un fiber altyapısı

Türkiye’nin en batısından en doğusuna, en kuzeyinden en güneyine, 81 ilin her köşesine uzanan fiber altyapısıyla dijital geleceğin mimarı olan Türk Telekom, 9 milyondan fazla haneye 1 Gbps erişim hızı sunarken, Türkiye genelinde ortalama 358 Mbps’i aşan bağlantı hızı sağlıyor. Türk Telekom CEO’su Ümit Önal’ın ev sahipliğinde; Adana, Çanakkale, İzmir, Mardin, Nevşehir, Trabzon ve Van’dan gazetecilerin eş zamanlı olarak katıldığı çevrim içi toplantıda, Türk Telekom’un uçtan uca yüksek hızlı fiber internet erişiminin geldiği nokta ve bölgesel hız performansları sahada deneyimlendi. Türk Telekom CEO’su Ümit Önal, “Amacımız herkes için daha bağlantılı, daha akıllı, daha güvenli ve erişilebilir bir dijital dünya inşa etmek” dedi.

ÖTV zammı şekilleniyor! Yüzde 50 artacak

ÖTV düzenlemesi ile ilgili yeni detaylar belli olmaya başladı. Düzenlemenin ardından o aracın ÖTV oranı yüzde 50’ye çıkarılacak.