İnternet alışverişinde yeni dönem: Cayma hakkında önemli değişiklikler

Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapıldı, Cayma Hakkı Kapsamı Genişletildi

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan “Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”, Resmi Gazete’de yayımlandı.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, 23 Ağustos 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikle, tüketicilerin cayma hakkını kullanırken kargo iade masraflarına ilişkin yapılacak düzenlemeler ve cayma hakkı istisnalarının genişletilmesi konusunda değişiklikler yapıldığı belirtildi. Bu değişikliklerin 1 Ocak 2026’da yürürlüğe gireceği vurgulandı.

Ancak, 4 Eylül 2024’te gerçekleştirilen 28. Tüketici Konseyinde öne sürülen öneriler ve Bakanlık tarafından yapılan değerlendirmeler sonucunda değişikliklere gidildiği ifade edildi:

“Tüketicilerimizin mesafeli sözleşmelerde cayma hakkını kullanmaları durumunda iade kargo ücretlerinin satıcı veya sağlayıcı tarafından karşılanması uygulamasının korunmasına yönelik mevzuat değişikliği yapıldı. Bu sayede Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un amaçlarından biri olan tüketicilerimizin ekonomik menfaatlerinin korunması sağlanmıştır.”

Cep telefonu, akıllı saat ve bilgisayar ürünlerinde cayma hakkı devam edecek

Açıklamada, cep telefonu, akıllı saat ve bilgisayar gibi elektronik ürünlerin mesafeli olarak alınması durumunda cayma hakkının kullanılamayacağına dair yapılan düzenlemenin gözden geçirildiği ve bu ürünlerin cayma hakkı istisnaları listesinden çıkarıldığı belirtildi.

Bu sayede, söz konusu ürünler için cayma hakkının korunduğu vurgulanan açıklamada, “Tüketicilerimizin e-ticaret sitelerinde mesafeli sözleşmelerde daha güvenli alışveriş yapma imkanı elde etmeleri hedeflenmiştir.” denildi.

1 Ocak 2026’da yürürlüğe girmesi planlanan düzenleme ile tüketicilerin satıcı ve sağlayıcılar tarafından doğru şekilde bilgilendirilmesini amaçlayan ön bilgilendirme formuna arabulucuya başvurulması gerekliliği hakkında bilgi eklenmesi kararlaştırıldığı belirtilen açıklamada, şöyle denildi:

“Mesafeli sözleşme kurmadan önce, tüketici uyuşmazlıklarına ilişkin tüketici mahkemelerinin görev alanına giren uyuşmazlıklar için arabulucuya başvurulması gerekliliği ön bilgilendirme formunda yer alacaktır. Tüketicilerin ekonomik çıkarlarının korunması amacıyla Bakanlık olarak mevzuat çalışmalarına devam edilecektir.”

Related Posts

Bira ve viski zamlandı. Bakkal fiyatı bile ‘pes’ dedirtti

Alkol fiyatları cep yakıyor. Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği (TBYD) Başkanı Erol Dündar, Tuborg ve Pernod Ricard Türkiye alkol gruplarına zam geldiğini duyurdu. Sosyal medya üzerinden açıklanan yeni fiyatlar, tüketicileri şaşırttı. Tuborg’un …

8,4 milyarlık dev katkı Türkiye’nin en yüksek barajından geldi

Artvin’in Yusufeli ilçesinde Çoruh Nehri üzerinde inşa edilen Yusufeli Barajı, üretimin başladığı 2024’ten bu yana toplam 3,1 milyar kilovatsaat elektrik üreterek milli ekonomiye yaklaşık 8,4 milyar TL katkı sağladı ..Yüksekliğiyle Türkiye’nin …

Avrupa Birliği harekete geçti: Aşı, ilaç ve sağlık ekipmanları stoklayacak

Avrupa Birliği (AB), acil durumlarda kullanmak üzere kritik ham madde stoklamayı planlıyor. Kriz durumlarında özellikle gıda, su, petrol, yakıt ve ilaç gibi temel mallar ile kritik kaynaklara erişim sağlanacak.

Bir ülke daha dijital para için düğme bastı

Pakistan, dijital para için pilot uygulama başlatmaya hazırlanıyor.

Bakan ‘bir ilk’ diye açıkladı: Türkiye Pakistan’da doğal gaz ve petrol arayacak

Dışişleri Bakanı Fidan, Pakistan ziyaretinde Türk şirketlerinin Pakistan açıklarında petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerinde bulunacağını ve bunun bir ilk olacağını açıkladı.

AKP dönemi tarihe geçti! Rekor kırdı

CHP TBMM Grubu’nun ekonomi raporunda, kamu, Merkez Bankası ve özel sektörün dış borçlarının toplamından oluşan Türkiye’nin dış borç stoku verilerini ortaya koydu. Bu yılın ilk üç aylık döneminde 11.5 milyar dolar daha artan Türkiye’nin dış borç stoku …