İnternet alışverişinde yeni dönem: Cayma hakkında önemli değişiklikler

Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapıldı, Cayma Hakkı Kapsamı Genişletildi

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan “Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”, Resmi Gazete’de yayımlandı.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, 23 Ağustos 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikle, tüketicilerin cayma hakkını kullanırken kargo iade masraflarına ilişkin yapılacak düzenlemeler ve cayma hakkı istisnalarının genişletilmesi konusunda değişiklikler yapıldığı belirtildi. Bu değişikliklerin 1 Ocak 2026’da yürürlüğe gireceği vurgulandı.

Ancak, 4 Eylül 2024’te gerçekleştirilen 28. Tüketici Konseyinde öne sürülen öneriler ve Bakanlık tarafından yapılan değerlendirmeler sonucunda değişikliklere gidildiği ifade edildi:

“Tüketicilerimizin mesafeli sözleşmelerde cayma hakkını kullanmaları durumunda iade kargo ücretlerinin satıcı veya sağlayıcı tarafından karşılanması uygulamasının korunmasına yönelik mevzuat değişikliği yapıldı. Bu sayede Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un amaçlarından biri olan tüketicilerimizin ekonomik menfaatlerinin korunması sağlanmıştır.”

Cep telefonu, akıllı saat ve bilgisayar ürünlerinde cayma hakkı devam edecek

Açıklamada, cep telefonu, akıllı saat ve bilgisayar gibi elektronik ürünlerin mesafeli olarak alınması durumunda cayma hakkının kullanılamayacağına dair yapılan düzenlemenin gözden geçirildiği ve bu ürünlerin cayma hakkı istisnaları listesinden çıkarıldığı belirtildi.

Bu sayede, söz konusu ürünler için cayma hakkının korunduğu vurgulanan açıklamada, “Tüketicilerimizin e-ticaret sitelerinde mesafeli sözleşmelerde daha güvenli alışveriş yapma imkanı elde etmeleri hedeflenmiştir.” denildi.

1 Ocak 2026’da yürürlüğe girmesi planlanan düzenleme ile tüketicilerin satıcı ve sağlayıcılar tarafından doğru şekilde bilgilendirilmesini amaçlayan ön bilgilendirme formuna arabulucuya başvurulması gerekliliği hakkında bilgi eklenmesi kararlaştırıldığı belirtilen açıklamada, şöyle denildi:

“Mesafeli sözleşme kurmadan önce, tüketici uyuşmazlıklarına ilişkin tüketici mahkemelerinin görev alanına giren uyuşmazlıklar için arabulucuya başvurulması gerekliliği ön bilgilendirme formunda yer alacaktır. Tüketicilerin ekonomik çıkarlarının korunması amacıyla Bakanlık olarak mevzuat çalışmalarına devam edilecektir.”

Related Posts

Güncel akaryakıt fiyatları: Benzin, motorin ve LPG’de son durum

Güncel akaryakıt fiyatları: Benzin, motorin ve LPG’de son durum

Yabancı yatırımcı dönmeye başladı: 245,2 milyon dolarlık hisse senedi aldı

Yabancı yatırımcıların Borsa İstanbul’da dönüşü başladı. 19 Mart sonrası sert çıkışlar yaban yabancı yatırımcı, alım pozisyonuna geçti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, yurt dışında yerleşik yatırımcılar 16 Mayıs haftasında …

Makine ihracatı 4 ayda 8,9 milyar dolar oldu

Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) tarafından paylaşılan makine imalat sanayi konsolide verilerine göre, 2025 yılının ilk 4 ayında Türkiye’nin serbest bölgeler dahil toplam makine ihracatı 8,9 milyar dolar oldu.

Vatandaşın ve reel sektörün enflasyon beklentisi belli oldu

Vatandaşın ve reel sektörün enflasyon beklentisi belli oldu

TCMB açıkladı: Vatandaşın enflasyon beklentisi yükseldi

TCMB’nin açıkladığı “Sektörel Enflasyon Beklentileri” raporunda hanehalkının enflasyon beklentisi bir önceki aya göre yüzde 0,6 artarak yüzde 59,9 oldu.

Avrupa borsalarında kırmızı alarm

Avrupa borsalarında düşüş rüzgarı etkili oldu. Ekonomik verilerin olumsuz sinyaller vermesi ve özellikle hizmet sektöründeki gerilemenin etkisiyle yatırımcılar satışa yöneldi. Gösterge endeks Stoxx Europe 600, yüzde 0,64 değer kaybederek 550,27 puana …