Karpuzda bakteri tehlikesi

Karpuz Tüketirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sıcak yaz günlerinin vazgeçilmezi karpuz, sofralarımızı süslemeye devam ediyor. Ancak, bazı önemli detaylara dikkat edilmediğinde zehirlenmelere neden olabilir. Uzmanlar, bu tür zehirlenmelerin kolaylıkla önlenebileceğini belirtiyor.

Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, karpuz tüketirken kabuğunun temizlenmesine özellikle dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor. Göral, “Karpuzun kesilmeden önce özellikle sıcak, ılık ve sabunlu suyla yıkanarak, bakterilerden arındırılması önemlidir. Aksi takdirde, kabuktaki bakterilerin bıçağa bulaşarak gıda zehirlenmesine yol açabileceğini unutmamak gerekir.”

Salmonella İle Mücadele

Besin zehirlenmelerine neden olan salmonella bakterisi özellikle sıcak mevsimlerde sıkça karşımıza çıkabiliyor. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Kübra Dilan Öztürk, özellikle tavuk, et, deniz ürünleri ve yumurta tüketirken dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor.

Öztürk, “Salmonella bakterisi, sıcak ve nemli ortamlarda çoğalma eğilimindedir. Bu sebeple sıcak havalarda gıdaların saklanma ve pişirme koşullarına dikkat edilmelidir” ifadelerini kullanırken, bulantı, kusma, ateş ve karın ağrısı gibi belirtiler görüldüğünde hemen en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini belirtiyor.

Related Posts

Doğumunuz risk altına girmesin: Yöntem belirlemede uzmanlar neye dikkat ediyor?

Bir anne adayı için “nasıl doğum yapacağım?” sorusu, hayata dair en büyük meraklardan biridir. Ancak unutulmamalı ki, önemli olan “yöntem” değil, bebeğe ve anneye sağlıkla kavuşmanın kendisidir. Medipol Sağlık Grubu’ndan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Fatma Ölmez, bu konuya ışık tutuyor: “Normal doğum vücudun doğal süreci olsa da, bazı durumlarda sezaryen, anne ve bebek sağlığı için hayati bir seçenek olabilir. Aslolan, doğumun sağlıklı ve güvenli olmasıdır.”

Görme kaybının sessiz nedeni: Bu belirti körlüğe yol açabilir

Ağrısız başlıyor, sessizce ilerliyor ve sonu körlük olabiliyor. Medipol Sağlık Grubu’ndan Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nursal Melda Yenerel, retina damar tıkanıklıklarının bu sinsi tehlikesine dikkat çekerek; ileri yaş, hipertansiyon ve sigara kullanımının riski artırdığını belirtti.

Hep yorgun, kızarık gözleriniz mi var? Nedeni en yaygın hastalık olabilir

Kuru göz hastalığı, gözde batma, yanma, kızarıklık ve bulanık görme gibi belirtilerle yaşam kalitesini olumsuz etkileyen yaygın bir sağlık sorunudur. Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Uğur Tunç, kuru gözün nedenlerini ve kişiye özel tedavi yöntemlerini anlattı.

Uzmanından ‘güneş yanıkları yıllar sonra da deri kanserine neden olabiliyor’ uyarısı

Prof. Dr. Ertan Yılmaz, güneş yanıklarının ciltte kalıcı hasarlara ve yıllar sonra ortaya çıkabilecek cilt kanserlerine neden olabileceğini belirterek, özellikle kısa tatillerde bronzlaşma çabasından kaçınılması gerektiği uyarısında bulundu.

Psikologlar Meslek İcrası Yönetmeliğine Dava Açtı

Psikologlar Meslek İcrası Yönetmeliğine dava açıyor. Türk Psikologlar Derneği (TPD) konu hakkında önemli bir açıklama yaptı. 

Erken tanı skolyozun tedavi sürecini kolaylaştırıyor

Medicana International İstanbul Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Tuğrul Ergün, erken tanı konulan skolyoz vakalarının yüzde 90’ının cerrahi müdahaleye gerek kalmadan kontrol altına alınabildiğini belirtti.