Makine ihracatı 4 ayda 8,9 milyar dolar oldu

Makine İhracatçıları Birliği’nden Yüzde 6 Azalış Açıklaması

Makine İhracatçıları Birliği’nden gelen son açıklamaya göre, makinecilerin miktar bazında ihracatı yüzde 6 azalırken, birim fiyatlarında yüzde 5,6’lık bir artış gözlemlendi.

İhracat Verileri

Yıllıklandırılmış verilere göre, makine ihracatı yüzde 0,6 artarak 28,3 milyar dolara ulaştı. Almanya’ya 1 milyar dolarlık makine ihraç edilirken, ABD pazarında yüzde 0,7’lik sınırlı artışla 550 milyon dolara ulaşıldı. Üçüncü sıradaki İtalya’ya yapılan ihracat ise yüzde 14,5 artarak 400 milyon dolara yaklaştı. Nisanda en fazla ihracat yapılan ilk 10 ülke arasında sadece Rusya ve Irak’ta daralma yaşanırken, diğer 8 ülkede yüzde 16,8 ila yüzde 59,2 arasında artış görüldü.

  • İçten Yanmalı Motor ve Aksamları İhracatı: Yüzde 3,3 artışla 815 milyon dolara yükseldi.
  • İnşaat ve Madencilik Makineleri İhracatı: Yüzde 22,3 düşüş gösterdi.
  • Diğer Alanlarda: Tekstil-konfeksiyon makinelerinde yüzde 15’in üzerinde, türbin, turbojet, hidrolik sistemler, gıda ve kağıt-matbaacılık makinelerinde ise yaklaşık yüzde 10’luk bir artış kaydedildi.

Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu’nun Değerlendirmesi

Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu, 2025 yılının ilk 4 ayında Türkiye’nin toplam makine ihracatının 8,9 milyar doları bulduğunu açıkladı. Karavelioğlu, küresel ekonomideki belirsizliklere rağmen ABD-Çin ticaret görüşmelerinin olumlu bir yönde ilerlemesinin, olası belirsizlikleri azaltabileceğine değindi.

“Stratejik sektörlerdeki tedarik konusundaki Çin bağımlılığı, Batı’nın daha temkinli bir tutum almasına neden olabilir”

Ayrıca Karavelioğlu, Avrupa Birliği’nin ticaret politikalarındaki değişikliklere dikkat çekerek, küresel ekonomideki belirsizliklerin devam edeceğini ve Türkiye’nin bu süreçte pozisyonunu güçlendirmesinin beklenebileceğini belirtti.

Related Posts

Borsa günü nasıl tamamladı? En çok hangi sektörler düşüş yaşadı (20 Haziran 2025)

BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 101,35 puan artarken, toplam işlem hacmi 80 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 1,25, holding endeksi yüzde 1,09 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 3,07 ile metal ana sanayi …

İBB Meclisi’nden Kent Lokantası menüsüne zam kararı

Yüksek enflasyon karşısında alım gücünün eridiği koşullarda devreye alınan Kent Lokantaları uygulamasına devam ediliyor. Uygulama ile İstanbul Büyükşehi Belediyesi (İBB) tarafından hayata geçirilen ve temel ihtiyaç olan yemeğe erişim sorunu …

Dünyanın en pahalı evini bir Türk satın aldı: 130 milyon dolar verdi

2025 yılı itibarıyla Türklerin yurt dışından aldığı gayrimenkul sayısı, ilk kez yabancıların Türkiye’deki alımlarını geçti. Üstelik dünyanın en pahalı dairesi, 130 milyon dolara bir Türk milyarder tarafından satın alındı.

Avrupa’yı Hürmüz gerilimi vurdu: Gaz fiyatları yüzde 15 arttı

İsrail’in İran’a saldırısıyla başlayan Orta Doğu’daki çatışmalar, enerji piyasalarını sarstı. Hürmüz Boğazı’nda LNG sevkiyatına dair risklerin büyümesi, Avrupa’da doğal gaz fiyatlarını sadece bir haftada yüzde 15 yükseltti.

İstanbul Havalimanı, Avrupa’nın en yoğun havalimanı oldu

İstanbul Havalimanı, 9-15 Haziran döneminde günlük ortalama 1591 uçuşla Avrupa’nın en yoğun havalimanı olarak kayıtlara geçti.

Bakan Bayraktar’dan İran’dan doğal gaz sevkiyatı açıklaması: Devam ediyorlar!

Bayraktar, St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu (SPIEF) çerçevesinde düzenlenen, “Küresel enerji pazarı: Üretici ve tüketicilerin arasında dengeyi bulmak” başlıklı panelde konuştu. Enerji sektöründe uygun maliyetle arz güvenliğini sağlamayı …