Menenjit Tehlikesi: Erken Teşhis Hayati Öneme Sahip

Menenjit Tehlikesi ve Çocukların Sağlığı Üzerindeki Etkileri

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Güzel, beyin ve omuriliği çevreleyen zarların iltihaplanmasıyla ortaya çıkan menenjitin özellikle çocukluk çağında ciddi sağlık sorunlarına neden olduğunu belirtiyor. Menenjit vakalarının genellikle ilkbahar ve sonbaharda görüldüğünü ifade eden Prof. Dr. Güzel, özellikle bakteriyel menenjitin çok hızlı bir şekilde ölümcül hale gelebileceğine dikkat çekiyor. Ancak erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu vurguluyor.

Menenjitin nedenlerinin virüs, bakteri ve mantar kaynaklı mikroorganizmalar olduğunu belirten Prof. Dr. Güzel, özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında vaka artışı yaşandığını söylüyor. Bakteriyel menenjitin diğer türlerine göre daha tehlikeli olduğunu aktaran Prof. Dr. Güzel, çocukluk çağındaki menenjit vakalarının toplu alanlarda hızla yayılabileceğine dikkat çekiyor.

Menenjit belirtileri ve Korunma Yöntemleri

Menenjitin en riskli nedeninin bakteriyel kaynaklı enfeksiyonlar olduğunu belirten Prof. Dr. Güzel, belirtiler konusunda bilgi veriyor. Bebeklerde ve daha büyük çocuklarda görülen farklı belirtiler hakkında bilgi veren Prof. Dr. Güzel, hastalığın ciddiye alınması gerektiğini vurguluyor.

Ortak kullanım eşyalarının bulaş açısından tehlikeli olduğunu belirten Prof. Dr. Güzel, çocukların el hijyenine dikkat etmesi gerektiğini söylüyor. Ayrıca, hastalığın yayılmasını engellemek için hasta bireylerin maske takması ve temasın kısıtlanması gerektiğini belirtiyor. Aşılamann menenjitin en etkili korunma yöntemi olduğunu vurguluyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık

Related Posts

Hinduizm’de karma döngüsünden kurtulmaya ne ad verilir? Moksha Nedir?

Hinduizm’in en derin ve manevi kavramlarından biri olan Moksha, karma döngüsünden (samsara) kurtuluşu ve ruhun nihai özgürlüğünü temsil ediyor. Karma, reenkarnasyon ve dharma ile bağlantılı olan Moksha, insanın yaşam döngüsünden kurtularak ilahi birliğe ulaşmasını ifade ediyor. Hinduizm’in bu temel öğretisi, manevi arayış içindeki bireyler ve dünya genelinde yoga, meditasyon ve spiritüel çalışmalarla ilgilenenler arasında popülerliğini koruyor. Peki, Moksha Nedir? Hinduizm’de karma döngüsünden kurtulmaya ne ad verilir?

Yerinde Dönüşüm projesi bitti mi, uzatıldı mı? Yerinde Dönüşüm projesi son durum Temmuz 2025!

6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremlerinin ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Yerinde Dönüşüm Projesi, afetzedelerin ev ve iş yerlerini güvenli bir şekilde yeniden inşa etmelerine olanak sağlıyor. 30 Haziran 2025’te sona ermesi planlanan proje için başvuru süresinin uzatılıp uzatılmadığı, milyonlarca depremzede tarafından merakla araştırılıyor. Peki, Yerinde Dönüşüm Projesi bitti mi, yoksa uzatıldı mı? 1 Temmuz 2025 itibarıyla projenin son durumu nedir?

“Invalid Meeting ID, Please Check and Try Again” Hatasının Anlamı Nedir ve Bu Sorun Nasıl Çözülür?

“Invalid Meeting ID, Please Check and Try Again” hatası anlamı ile merak konusu oldu. “Invalid meeting ID, please check and try again” ifadesi, “Geçersiz toplantı kimliği, lütfen kontrol edin ve tekrar deneyin” anlamına gelir. Bu hata genellikle çevrimiçi toplantı platformlarında (Zoom, Microsoft Teams, Google Meet vb.) bir toplantıya katılmaya çalışırken karşılaşılan yaygın bir sorundur. Peki, “Invalid Meeting ID, Please Check and Try Again” Hatasının Anlamı Nedir ve Bu Sorun Nasıl Çözülür? İşte, o ayrıntılar

Tekirdağ’da denize girmek yasak mı? Tekirdağ’da hangi ilçelerde denize girmek yasaklandı? Valilikten önemli duyuru

Tekirdağ’da denize girmek yasaklandı mı sorusu, hava muhalefeti nedeniyle merak konusu oldu. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün (MGM), Marmara Bölgesi için ’kuvvetli rüzgar’ uyarısında bulunmasın ardından Tekirdağ’ın denizlere kıyısı bulunan ilçelerinde bugün denize girmek yasaklandı. Peki, Tekirdağ’da hangi ilçelerde denize girmek yasaklandı? İşte, merak edilen o ayrıntılar

Bu hafta sonu sınav var mı, ne sınavı var? Cumartesi ve Pazar günleri hangi sınavlar yapılacak? 28-29 Haziran sınav programı…

28-29 Haziran hafta sonu sınav programı, ilgili oturumlara katılacak adaylar tarafından araştırılıyor. Adaylar yoğun hazırlık sürecinin ardından belirlenen takvim doğrultusunda sınavlara girecek. Bununla birlikte ÖSYM ve Milli Eğitim Bakanlığı sınavları hafta sonları belirlenen merkezlerde gerçekleştiriliyor. Oturumlara ve sınav merkezine vaktinde ulaşmak isteyen adaylar Cumartesi ve Pazar günü sınavlarını araştırıyor. Peki bu hafta sonu sınav var mı, ne sınavı var? Cumartesi ve Pazar günleri hangi sınavlar yapılacak? İşte 28-29 Haziran sınav programı…

Özel Sektör öğretmenleri özlük haklarının verilmesi için İstanbul’dan Ankara’ya yürüyor

İstanbul’daki Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası binasından Ankara’ya yola çıkan öğretmenler, “İnsanca çalışacağız, öğretmenliği yaşatacağız” dedi. Güvencesiz koşullarda, düşük ücretlere çalışan, Milli Eğitim Bakanlığı’nın patronların insafına terk ettiği özel sektör öğretmenleri dün İstanbul’dan Ankara’ya yürümeye başladı.