Merkez’in TL’yi koruma çabaları sonuçsuz: Fonlama maliyeti dudak uçuklatıyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası TL’yi Korumak İçin Fonlama Maliyetini Artırdı

Bloomberg’un haberine göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politik ve küresel risklere karşı Türk Lirası’nı korumak amacıyla fonlama maliyetini yüzde 48,8’e yükseltti. Bu oran, yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 46’lık politika faizinin üzerinde bulunuyor.

Gecelik Fonlama

TCMB, bankaları daha yüksek seviyedeki gecelik piyasa fonlamasına yönlendirmek için haftalık repo fonlamasını azaltıyor. Bankalar, artan fonlama maliyetleri nedeniyle mevduat faizlerini artırırken, Türk Lirası da destekleniyor.

Hedef Döviz Talebini Azaltmak

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Bloomberg HT’de katıldığı bir yayında, “Koşullar kurun büyük ölçüde yönetilmesini gerektiriyor. Merkez Bankası doğru adımları attı.” şeklinde konuştu. Merkez Bankası’nın faiz artışıyla asıl amaç dolar talebini azaltmaktı ancak dolar talebi hala devam ediyor, ancak sıkı para politikası talebi baskılıyor.

MUFG Bank Hazine Müdürü Onur İlgen, hedge ve vadeli kontrat maliyetlerinin artmasının kurumsal döviz talebini sınırladığını belirtti.

Rezervlerde Büyük Düşüş

19 Mart’ta başlayan süreçte Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanması ile döviz kurlarındaki dalgalanma nedeniyle TCMB, yaklaşık 53 milyar dolarlık döviz müdahalesinde bulundu. Net rezervler son haftada 3,7 milyar dolar azaldı.

Morgan Stanley, nisan ayı başlarında “temkinli” bir şekilde Türk Lirası’na dönmeye başladığını açıklasa da yabancı yatırımcının ilgisinin hala sınırlı olduğu görülüyor.

Fonlama Maliyeti Nedir?

Merkez Bankası’nın gecelik borç verme faizi ile haftalık repo faizinin (politika faizi) ağırlıklı ortalaması alınarak hesaplanan fonlama maliyeti, Türk Lirası’nın değerini korumak amacıyla belirlenmektedir.

Related Posts

Borsa günü nasıl tamamladı? En çok hangi sektörler düşüş yaşadı (20 Haziran 2025)

BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 101,35 puan artarken, toplam işlem hacmi 80 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 1,25, holding endeksi yüzde 1,09 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 3,07 ile metal ana sanayi …

İBB Meclisi’nden Kent Lokantası menüsüne zam kararı

Yüksek enflasyon karşısında alım gücünün eridiği koşullarda devreye alınan Kent Lokantaları uygulamasına devam ediliyor. Uygulama ile İstanbul Büyükşehi Belediyesi (İBB) tarafından hayata geçirilen ve temel ihtiyaç olan yemeğe erişim sorunu …

Dünyanın en pahalı evini bir Türk satın aldı: 130 milyon dolar verdi

2025 yılı itibarıyla Türklerin yurt dışından aldığı gayrimenkul sayısı, ilk kez yabancıların Türkiye’deki alımlarını geçti. Üstelik dünyanın en pahalı dairesi, 130 milyon dolara bir Türk milyarder tarafından satın alındı.

Avrupa’yı Hürmüz gerilimi vurdu: Gaz fiyatları yüzde 15 arttı

İsrail’in İran’a saldırısıyla başlayan Orta Doğu’daki çatışmalar, enerji piyasalarını sarstı. Hürmüz Boğazı’nda LNG sevkiyatına dair risklerin büyümesi, Avrupa’da doğal gaz fiyatlarını sadece bir haftada yüzde 15 yükseltti.

İstanbul Havalimanı, Avrupa’nın en yoğun havalimanı oldu

İstanbul Havalimanı, 9-15 Haziran döneminde günlük ortalama 1591 uçuşla Avrupa’nın en yoğun havalimanı olarak kayıtlara geçti.

Bakan Bayraktar’dan İran’dan doğal gaz sevkiyatı açıklaması: Devam ediyorlar!

Bayraktar, St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu (SPIEF) çerçevesinde düzenlenen, “Küresel enerji pazarı: Üretici ve tüketicilerin arasında dengeyi bulmak” başlıklı panelde konuştu. Enerji sektöründe uygun maliyetle arz güvenliğini sağlamayı …