Otomobil üretiminin en pahalı ülkesi

Alman Otomobil Üretiminin İşçilik Maliyeti Yüksek

Almanya’da üretilen her bir otomobil için ortalama işçilik maliyeti 3.300 dolar. Bu miktar, ücretler, emeklilik katkıları ve diğer yan hakları kapsıyor. Karşılaştırma yapmak gerekirse, ABD’de aynı maliyetler yaklaşık 1.340 dolar iken, Fas’ta sadece 106 dolar ile en düşük seviyede.

ABD’ye ithal edilen yabancı otomobillere gümrük vergileri getirilmesiyle birlikte, üreticiler üretimlerinin bir kısmını ABD’ye taşımaya başladı. Audi’nin ABD’deki ilk fabrikası da bu doğrultuda hayata geçiyor. Ancak, Almanya dışında üretim yapmanın tek nedeni gümrük vergileri değil; artan yerel işçilik maliyetleri, Alman otomotiv endüstrisi için ciddi bir tehdit oluşturuyor.

Yapılan araştırmada, dünya genelindeki 250 otomobil fabrikasının incelenmesi sonucunda Almanya’nın en yüksek işçilik maliyetine sahip olduğu belirlendi. Üretimin ABD’ye taşınmasıyla maliyetlerde önemli ölçüde düşüş sağlanabilir. Ancak, hala araç başına işçilik maliyeti Çin’in 585 dolarlık maliyetinin üzerinde olacak. Bazı durumlarda Almanya’da bir otomobil üretmek, Çin’e göre 7.800 dolar daha pahalı olabiliyor.

Oliver Wyman’ın Almanya ofisinin başkanı Fabian Brandt, Handelsblatt’a yaptığı açıklamada, “Gelecekte Almanya’da araç üretimine nasıl devam edebiliriz?” sorusuna odaklanılması gerektiğini belirtti. Üretimdeki düşüş devam ederse, birçok tedarikçinin ülkeyi terk edebileceği veya iflas edebileceği uyarısında bulundu.

Gümrük vergilerinin azalmasıyla birlikte, otomotiv sektörünün en büyük sorunu olan işçilik maliyetinin devam edeceği düşünülüyor. Bununla birlikte, daha uygun seçenekler de bulunmakta. Örneğin, Meksika’da bir aracın işçilik maliyeti sadece 305 dolar iken, Romanya’da bu rakam 273 dolar seviyesinde.


Araştırmalar, otomobil üretiminin en ucuz olduğu ülkenin, araç başına 106 dolarlık işçilik maliyetiyle Fas olduğunu gösteriyor. Renault’un Fas’taki fabrikasında işçilik maliyetlerinin Almanya’nınkinin 30 katı kadar düşük olduğu ortaya çıktı.

Tüm bu veriler, üreticilerin üretimi Avrupa’dan daha uygun maliyetli lokasyonlara taşıma eğiliminde olduğunu gösteriyor.

Related Posts

Dünyanın en büyük otomobil fabrikası : Saniyede 10 araba üretiyor

Güney Kore’nin güneydoğu kıyısındaki Ulsan şehrindeki Hyundai tesisinden görünen manzara gerçekten etkileyici . Orada yeni Hyundai modelleri üretiliyor, test ediliyor, kalite kontrolünden geçiyor ve sonunda dünyayı dolaşmak üzere ticaret gemilerinin …

New York borsası kapanışı düşüş seviyesinde yaptı

New York borsası, Orta Doğu’daki artan jeopolitik gerilimlerin ve zayıf ekonomik verilerin etkisiyle günü sert düşüşle tamamladı. Ana endekslerde kayıplar yüzde 1’e yaklaştı.

THY kabin memuru alacak

THY’nin internet sitesinden yapılan duyuruya göre, kabin memuru adayları için açılan “Take-Off Kabin” ilanı kapsamında en az ön lisans mezunu olan, 1 Ocak 1988 ile 31 Aralık 2006 arasında doğanlar başvuru yapabilecek. Değerlendirme süreçlerinde …

TİM Başkanı Mustafa Gültepe’den hükümete sert eleştiri: ‘Tehlike çanları çalıyor’

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe, mevcut ekonomi politikalarının üretimi ve ihracatı olumsuz etkilediğini belirtti. Gültepe, sanayicinin artan faiz ve düşük kur baskısı altında ezildiğini vurgulayarak ekonomi programının acil olarak gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

TÜRK-İŞ Genel Başkanı duyurdu: Kamu işçilerine yeni zam teklifi geliyor

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın kamu işçileri için yeni zam teklifini açıklayacağını duyurdu. Atalay, “Bakan Bey, ‘Bu ilk teklif. Daha bundan sonra teklif vereceğiz’ diyor. Tarih belli değil” dedi.

Sprott hamlesi uranyumu uçurdu

ABD’de uranyum vadeli işlemleri pazartesi günü yüzde 10’a yakın yükselerek 76 dolar seviyesinin üzerine çıktı. Artış, dünyanın en büyük uranyum fonu olan Sprott Physical Uranium Trust’ın yeni fonu için yaklaşık 200 milyon dolarlık fiziksel uranyum …