Tarım arazileri toplulaşıyor yıllık 47 milyar TL cepte kalıyor

Toplulaştırma Projeleri Yakıt Tasarrufuna ve Karbon Salımının Azaltılmasına Katkıda Bulunuyor

Meltem Güneş – Toplulaştırma projelerinin yakıt tasarrufuna ve dolayısıyla da iklim değişikliğinin ana nedenlerinden biri olan karbon salımının azaltılmasına önemli katkıda bulunduğunu vurgulayan Yumaklı, projelerin ülkemizde 2024 yılı sonuna kadar gerçekleştirilen toplulaştırma alanının 7.59 milyon hektarı bulduğunu belirtti. Yıllık tasarruf edilen yakıt miktarının 380 milyon litre olduğunu ve bu sayede yıllık 5.84 milyon tona varan karbon emisyonu azaltımı gerçekleştiğini ifade etti. Ekonomik olarak da yıllık 47 milyar TL’lik bir kazanım elde edildiğine dikkat çekti.

“Girdi Maliyetleri Azalıyor”

Yumaklı, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen arazi toplulaştırma projeleri sayesinde tarımsal, çevresel ve sosyal açıdan birçok fayda sağlandığını belirtti. Projelerle birlikte tarımsal üretimde artışlar yaşanırken girdi maliyetlerinde ciddi düşüşler yaşandığını vurguladı. Ayrıca, arazi toplulaştırması ile parsellerin büyüdüğünü, tarım tekniklerinin ve sulama yöntemlerinin kolaylaştığını dile getirdi. Her bir parselin yola ve kanala kavuştuğunu, işletme merkezi ile parseller arasındaki mesafelerin azaldığını ve yakıt tasarrufu sağlandığını söyledi.

Bakan Yumaklı, Türkiye’deki tarım alanlarının 14.3 milyon hektarının arazi toplulaştırması için uygun olduğunu belirtti. 2 milyon hektarı aşkın alanda 204 arazi toplulaştırma projesinin devam ettiğini ve 2028 yılına kadar tamamlanması hedeflenen tarım alanının 10 milyon hektara çıkarılacağını açıkladı.

Genel Tarım Sayımı Yapılacak

Genel tarım sayımına ilişkin genelge yayımlandı; Tarım ve Orman Bakanlığı ile Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) işbirliği ile gerçekleştirilecek çalışmaların sonuçlandırılması ve güncel saha verilerinin elde edilmesi hedeflendiği belirtildi. Çalışmaların iki aşamada yürütüleceği, birinci aşamada mevcut idari kayıtlarda yer almayan tarım arazilerinin tespit edilerek tarımsal faaliyetlerin belirleneceği, soru formları ve veri giriş programlarının hazırlanacağı ve eğitim faaliyetlerinin gerçekleştirileceği ifade edildi. İkinci aşamada ise uluslararası ve ulusal ihtiyaçlara göre değişkenlerin belirlenmesi ve sahadan verilerin derlenmesi için TÜİK tarafından 2025 yılı içinde tam sayım ve örnekleme yapılacağı açıklandı.

Related Posts

AKP dönemi tarihe geçti! Rekor kırdı

CHP TBMM Grubu’nun ekonomi raporunda, kamu, Merkez Bankası ve özel sektörün dış borçlarının toplamından oluşan Türkiye’nin dış borç stoku verilerini ortaya koydu. Bu yılın ilk üç aylık döneminde 11.5 milyar dolar daha artan Türkiye’nin dış borç stoku …

Dolar ve Euro güne nasıl başladı?

Dolar ve Euro güne nasıl başladı?

Bakanlık duyurdu, yetim ve engelli aylığına yapılan zam belli oldu

Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğünce, 6 bin 946 vatandaşın yararlandığı yetim ve engelli muhtaç aylığının 6 bin 340 TL’den 7 bin 326 TL’ye yükseltildiği duyuruldu.

Ticaret Bakanlığı harekete geçti: Süt devlerine rekor ceza

Ticaret Bakanlığı, küçük ölçekli üretici ve tedarikçilere karşı haksız ticari uygulamalarda bulunan dört büyük süt şirketine toplam 58.3 milyon lira idari para cezası uyguladı. Ceza, çiftçileri mağdur eden ödeme gecikmeleri ve ticari faaliyetleri bozan uygulamalar nedeniyle verildi.

54 yıllık dev tersane icradan satışa çıktı: Atatürk’ün mirası da kurtarılmıştı

Türkiye gemi inşa sanayisinin önemli yapı taşlarından biri olan Çiçek Tersanesi, yaşadığı uzun süreli mali kriz nedeniyle icradan satış süreciyle karşı karşıya kaldı. İstanbul Tuzla’da bulunan ve 1971 yılında kurulan tarihi tersane, 12 Temmuz’da …

Rekabet Kurumu yapılan ihlalleri yapay zeka ile belirleyecek

Rekabet Kurumu Başkanı Küle, şirketlerin artık fiyatları algoritmalarla belirlediğine, fiyat sabitlemesi gibi ihlallerin otomatik gerçekleştirildiğine işaret ederek, “Yapay zekayı kullanarak, karşı denetimi hayata geçirmeyi planlıyoruz”​​​​​​​ dedi.