Yazın günler ne zaman kısalmaya başlar? Hangi ayda günler kısalıyor?

GÜNLER NE ZAMAN KISALMAYA BAŞLAR?

Yaz gün dönümü ile birlikte günler kısalmaya, geceler ise uzamaya başlar. Kuzey yarım kürede günler gecelere göre daha uzun olur. Bu durum, yaz mevsiminin başlangıcı olarak kabul edilen 21 Haziran’dan sonra gündüzlerin kısalıp, gecelerin uzamaya başlamasıyla gerçekleşir.

GÜN DÖNÜMÜ VE EKİNOKS TARİHLERİ

Gündönümü ve ekinoks tarihleri mevsimlerin başlangıcı veya merkez noktalarını belirtmek için kullanılır.

  • 21 Mart (Ekinoks): Gece ve gündüz eşit hale gelir. Kuzey yarım kürede ilkbahar başlarken Güney yarım küre sonbahara geçiş yapar.
  • 21 Haziran (Yaz gün dönümü): Yılın en uzun gündüzü ve en kısa gecesinin yaşandığı zamandır. Kuzey yarım kürede yaz mevsimi başlarken Güney yarım kürede ise kış mevsimi başlar.
  • 23 Eylül (Ekinoks): Gece ve gündüz tekrar eşit hale gelir. Kuzey yarım kürede yaz sona erer, sonbahar başlarken Güney yarım kürede ise bahar başlar.

Related Posts

Metan gazı nedir, ne demek? Metan gazı zehirlenmesi nasıl olur? İşte metan gazının zararları!

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Pençe-Kilit Harekat bölgesindeki bir mağarada yapılan arama- tarama faaliyeti sırasında metan gazına maruz kalan 19 askerden 5’inin şehit olduğunu duyurdu. Acı haberin ardından metan gazı zehirlenmesi belirtileri ve metan gazı zararları gündeme geldi. Doğal gazın bir bileşeni ve önemli bir yakıt olan metan, normal sıcaklık ve basınçlarda gaz halinde bulunur. Doğal metan hem zemin altında hem de deniz tabanı altında bulunabilir. Yüzeye ve atmosfere ulaştığında atmosferik metan olarak bilinir. Peki, metan gazı nedir, ne demek? İşte, metan gazı hakkında ayrıntılı bilgiler.

Hinduizm’de karma döngüsünden kurtulmaya ne ad verilir? Moksha Nedir?

Hinduizm’in en derin ve manevi kavramlarından biri olan Moksha, karma döngüsünden (samsara) kurtuluşu ve ruhun nihai özgürlüğünü temsil ediyor. Karma, reenkarnasyon ve dharma ile bağlantılı olan Moksha, insanın yaşam döngüsünden kurtularak ilahi birliğe ulaşmasını ifade ediyor. Hinduizm’in bu temel öğretisi, manevi arayış içindeki bireyler ve dünya genelinde yoga, meditasyon ve spiritüel çalışmalarla ilgilenenler arasında popülerliğini koruyor. Peki, Moksha Nedir? Hinduizm’de karma döngüsünden kurtulmaya ne ad verilir?

Yerinde Dönüşüm projesi bitti mi, uzatıldı mı? Yerinde Dönüşüm projesi son durum Temmuz 2025!

6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremlerinin ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Yerinde Dönüşüm Projesi, afetzedelerin ev ve iş yerlerini güvenli bir şekilde yeniden inşa etmelerine olanak sağlıyor. 30 Haziran 2025’te sona ermesi planlanan proje için başvuru süresinin uzatılıp uzatılmadığı, milyonlarca depremzede tarafından merakla araştırılıyor. Peki, Yerinde Dönüşüm Projesi bitti mi, yoksa uzatıldı mı? 1 Temmuz 2025 itibarıyla projenin son durumu nedir?

“Invalid Meeting ID, Please Check and Try Again” Hatasının Anlamı Nedir ve Bu Sorun Nasıl Çözülür?

“Invalid Meeting ID, Please Check and Try Again” hatası anlamı ile merak konusu oldu. “Invalid meeting ID, please check and try again” ifadesi, “Geçersiz toplantı kimliği, lütfen kontrol edin ve tekrar deneyin” anlamına gelir. Bu hata genellikle çevrimiçi toplantı platformlarında (Zoom, Microsoft Teams, Google Meet vb.) bir toplantıya katılmaya çalışırken karşılaşılan yaygın bir sorundur. Peki, “Invalid Meeting ID, Please Check and Try Again” Hatasının Anlamı Nedir ve Bu Sorun Nasıl Çözülür? İşte, o ayrıntılar

Tekirdağ’da denize girmek yasak mı? Tekirdağ’da hangi ilçelerde denize girmek yasaklandı? Valilikten önemli duyuru

Tekirdağ’da denize girmek yasaklandı mı sorusu, hava muhalefeti nedeniyle merak konusu oldu. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün (MGM), Marmara Bölgesi için ’kuvvetli rüzgar’ uyarısında bulunmasın ardından Tekirdağ’ın denizlere kıyısı bulunan ilçelerinde bugün denize girmek yasaklandı. Peki, Tekirdağ’da hangi ilçelerde denize girmek yasaklandı? İşte, merak edilen o ayrıntılar

Bu hafta sonu sınav var mı, ne sınavı var? Cumartesi ve Pazar günleri hangi sınavlar yapılacak? 28-29 Haziran sınav programı…

28-29 Haziran hafta sonu sınav programı, ilgili oturumlara katılacak adaylar tarafından araştırılıyor. Adaylar yoğun hazırlık sürecinin ardından belirlenen takvim doğrultusunda sınavlara girecek. Bununla birlikte ÖSYM ve Milli Eğitim Bakanlığı sınavları hafta sonları belirlenen merkezlerde gerçekleştiriliyor. Oturumlara ve sınav merkezine vaktinde ulaşmak isteyen adaylar Cumartesi ve Pazar günü sınavlarını araştırıyor. Peki bu hafta sonu sınav var mı, ne sınavı var? Cumartesi ve Pazar günleri hangi sınavlar yapılacak? İşte 28-29 Haziran sınav programı…